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Re: OBTAINING A COPY OF A CHILD’S BIRTH CERTIFICATE BY 
A PUTATIVE PARENT 

 

 
Dear  
 
We respond to your request for an Advisory Opinion concerning the denial by the Philippine 
Statistics Authority (PSA) of your client’s request for a copy  of the Birth Certificate of his alleged 
minor child due to data privacy concerns.  
 
You inform that your client, Mr. AAA, married Ms. BBB in 2014. Their union though did not bear 
them any children.  Due to their marital problems, they decided to live separately but without 
having their marriage dissolved.  Thereafter, Mr. AAA discovered that Ms. BBB gave birth in 2019 
to a son, CCC. In other words, CCC was born  during the subsistence of the marriage of Mr. AAA 
and Ms. BBB.  
 
Mr. AAA, through your office, requested the PSA for the Birth Certificate of CCC. You attached to 
your request the Marriage Certificate of Mr. AAA and Ms. BBB to establish the fact that Mr. AAA 
is presumed by law to be the father of CCC, citing Article 164 of the Family Code of the 
Philippines.2 You also stated that the Birth Certificate is being requested for purposes of succession 
planning and to preclude preterition or omission of compulsory heirs. However, the PSA denied 
your request citing Republic Act No. 101733 or the Data Privacy Act of 2012 (DPA), and PSA 
Memorandum Circular (MC) No. 2019-15. 
 
Thus, you request for an Advisory Opinion on the following:  
 

 
1 Tags: Philippine Statistics Authority, PSA, disclosure, civil registry documents, birth certificate, sensitive personal 

information, putative parent, paternity, filiation, establishment of legal claims.  
2 The Family Code of the Philippines, Executive Order No. 209, s. 1987,  Art. 164. Children conceived or born during the 

marriage of the parents are legitimate. 
3 An Act Protecting Individual Personal Information in Information and Communications Systems in the Government and the 

Private Sector, Creating for this Purpose a National Privacy Commission, and for Other Purposes [Data Privacy Act of 2012], 

Republic Act No. 10173 (2012). 
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1. Whether or not the birth records of a child who was born out of a valid marriage may be 
requested by the presumed father in the absence of the latter's name in the birth records of 
the child; 

2. Whether or not the presumed father of the child may access the birth records of his lawful 
wife's minor children without the need of the latter's consent; and 

3. Whether or not there is a need for a court-issued subpoena in order for the presumed father 
to access the birth records of his lawful wife's minor children for purposes of establishing 
and exercising his legal claims. 
 

We note that your first two (2) questions relate to the right of a putative or presumed father to 
access the birth records of his lawful wife’s minor children. This matter pertains to the 
interpretation of the Family Code and, thus, more appropriate for judicial determination.  Hence, 
we shall limit our discussion to the data privacy issues. 
 
PSA Memorandum Circular No. 2019-15; compliance 
with the DPA should consider all the applicable 
requirements; establishment of legal claims 
 
At the outset, a Birth Certificate contains sensitive personal information as the term is defined 
under Section 3 (l) of the DPA.4  As such, its processing is generally prohibited except in certain 
cases enumerated under Section 13 of the law.  
 
We note that the issuance of the PSA MC No. 2019-15 was intended primarily for compliance with 
the DPA. The PSA emphasized such fact when it denied your request for the Birth Certificate of 
your alleged son arguing that item No. III (6) of PSA MC No. 2019-15 requires there must be a 
pending case and a duly issued subpoena before the release of the civil registry document.  
 
Nevertheless, while PSA MC No. 2019-15 may have been issued with good intentions, we must 
emphasize that adherence to the DPA also requires that all the applicable requirements provided 
by the law should be observed.   
 
As provided in Section 13(f) of the DPA, processing of personal information is permitted if it is 
necessary for the protection of lawful rights and interests of natural or legal persons in court 
proceedings, or the establishment, exercise or defense of legal claims, or when provided to 
government or public authority. Thus, the requirement for a pending case and a subpoena under 
item III (6) of PSA MC No. 2019-155 appears to unduly restrict the application of Section 13(f) of 
the DPA as a lawful basis for processing under the DPA. 
 
Simply stated, a pending case in court and a subpoena are not necessary since your purpose is 
precisely to establish and exercise a legal claim (i.e., succession planning). 
 
In relation to this, we discussed in Advisory Opinion No. 2022-020 that:  
 

“PSA’s requirement is an erroneous interpretation of Section 13(f) of the DPA which was 
discussed in the case of BGM vs. IPP, citing NPC 17-018 dated 15 July 2019. The NPC ruled 
therein that “processing as necessary for the establishment of legal claims does not require 

 
4 E.g., name, sex, date of birth, place of birth, type of birth, birth order, weight at birth, parents’ details (name, citizenship, 

religion, and occupation). 
5 PSA Memorandum Circular No. 2019-15 (11 June 2019), Item III (6) - Who maybe allowed to Request for the Copy Issuance 

of Civil Registry Documents/Certifications from the PSA other than the Document Owner: xxx 6. The court or proper public 

official whenever absolutely necessary in administrative, judicial or other official proceedings to determine the identity of the 

person. Provided that there must be a duly issued subpoena duces tecum and ad testificandum for the production of the civil 

registry document. xxx 
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an existing court proceeding.” Further, the very idea of “establishment … of legal claims” 
presupposes that there is still no pending case since a case will only be filed once the 
required legal claims have already been established. The NPC further ruled that:  
 

‘The DPA should not be seen as curtailing the practice of law in litigation. 
Considering that it is almost impossible for Congress to determine beforehand 

what specific data is “necessary” or may or may not be collected by lawyers 
for purposes of building a case, applying the qualifier “necessary” to the 
second instance in Section 13(f) therefore, serves to limit the potentially broad 
concept of “establishment of legal claims” consistent with the general 
principles of legitimate purpose and proportionality’.6 

 
Therefore, PSA’s interpretation that lawful processing under Section 13 (f) requires the 
existence of an actual case should be reviewed and revised to properly conform to the DPA 
considering that it is intended to carry out the policy “to protect the fundamental right of 
every individual to privacy.” 

 
Considering the foregoing, your client is not precluded from obtaining a copy of the birth 
certificate of AAA despite the absence of his name in the said birth certificate indicating him as 
the father. His request falls under said Section 13 (f) of the DPA, since the processing or disclosure 
of the birth certificate is needed by your client for the establishment of his legal claims in relation 
succession planning. 
 
Please be advised that this Advisory Opinion was rendered based solely on the information you 
have provided. Any extraneous fact that may be subsequently furnished us may affect our present 
position. Please note further that our Advisory Opinion is not intended to adjudicate the rights 
and obligations of the parties involved.  
 
Please be guided accordingly.  
 
Very truly yours, 
 
 
(Sgd.) 
FRANKLIN ANTHONY M. TABAQUIN IV 
Director IV, Privacy Policy Office 
 

 
6 National Privacy Commission, EA and TA v. EJ, EE and HC, NPC Case No. 17-018, available at 

https://www.privacy.gov.ph/wp-content/uploads/2022/04/NPC-17-018-EA-and-TA-v-EJ-Decision-2019.07.15-.pdf.  




