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General Questions  

Question Answer 
1. What is the purpose of 

the Advisory? 
 
 

The Advisory is intended to be the first of many advisories 
that will be released on children’s privacy to ensure that 
children are protected while they create and interact within 
a protective environment. 
 
The Advisory focuses on child-oriented transparency. It 
clarifies how the  Principle of Transparency and existing 
obligations of Personal Information Controllers (PIC) and 
Personal Information Processors (PIP) apply when 
processing children’s personal data.  
 

2. Who is considered a 
“child” under the 
Advisory? 

A ‘child’ refers to a person below eighteen (18) years of age 
or those eighteen (18) or over but are unable to fully take care 
of themselves or protect themselves from abuse, neglect, 
cruelty, exploitation, or discrimination because of a physical 
or mental disability or condition. 
 

3. Why does the Advisory 
directly address 
children, even though 
they lack the legal 
capacity to act? 

The NPC recognizes children as data subjects and rights 
holders. Their lack of legal capacity to act does not diminish 
the rights as data subjects under Republic Act No. 10173 or 
the Data Privacy Act of 2012 (DPA). 
 
 

4. When does the Advisory 
apply? Does it apply 
only when the 
processing is done 
within the Philippines?  
 

The Advisory applies when PICs and PIPs are engaged in 
the processing of children’s personal data, whether in a 
digital or physical environment. It covers products or 
services specifically intended for children or likely to be 
accessed by children. 
 
The Advisory also applies when the processing is done 
outside the Philippines pursuant to the extraterritorial 
application of the DPA.  
 
As provided in Section 6 of the DPA and Section 4, Rule II of 
its Implementing Rules and Regulations (IRR), the DPA, its 
IRR, and issuances of the Commission apply to acts of 
processing personal data performed in and outside the 
Philippines in the following instances: 
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1. The natural or juridical person involved in the 
processing of personal data is found or established in 
the Philippines; 

2. The processing relates to personal data about a 
Philippine citizen or resident; 

3. The entity has a link with the Philippines. 
 
As the Advisory provides guidelines on how the DPA and 
its IRR applies in relation to the processing of children’s 
personal data, it will apply even when the processing is done 
outside the Philippines. 
 

5. Does the lack of explicit 
guidance on parental 
consent mean that this 
Advisory does not apply 
if parental consent is 
obtained? 
 

No. The Advisory applies regardless of the basis for 
processing. Section 1 does not limit the applicability of the 
Advisory to processing based on consent. 
 
In addition, this Advisory focuses on the Principle of 
Transparency. 
  

6. Why isn’t there a specific 
“age of digital consent” in 
the Advisory? 

 
 

 

An advisory is not the proper issuance to establish an age of 
digital consent. Advisories provide guidance on 
understanding existing legal principles concerning specific 
issues related to safeguarding personal data. 
 
Establishing an age of digital consent will require legislative 
action through a law passed by Congress. This is because 
setting such an age would impact legal provisions related to 
a person’s capacity to act, which are governed by the New 
Civil Code and related legislation. 
 

7. What are the 
enforcement 
mechanisms and 
penalties for non-
compliance with the 
Advisory? 
 

Due to the nature of an advisory, this Advisory does not 
introduce new obligations or penalties. It is based on 
existing obligations under the DPA, its IRR, and other 
issuances of the Commission.   
 
Enforcement mechanisms established under the DPA, its 
IRR, and relevant issuances apply in relation to the 
Advisory. 
 

8. Will a PIC be given a 
period to ensure 
compliance with the 
provisions of the 
Advisory? 

No. The Advisory provides clarification on existing 
obligations imposed under the DPA, its IRR, and other 
issuances of the Commission.  
 
The Advisory only seeks to provide further guidance when 
processing children’s personal data. 
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Risk-Based Assessment 
Question Answer 

9. Who will conduct the 
risk-based assessment 
and determine the need 
for a Child Privacy 
Impact Assessment 
(CPIA)? 

As provided in Section 2 (A) of the Advisory, PICs must 
incorporate Child Privacy Impact Assessments (CPIA) as 
part of their Privacy Impact Assessments (PIA) before 
launching products or services intended or likely to be 
accessed by children and thereafter as may be necessary. 
 
 

10. Is there a prescribed form 
or procedure for the 
conduct of a CPIA? 

No. There is no prescribed form for the CPIA. A CPIA forms 
part of the PIA, which is a continuing obligation on the part 
of PICs. Section 5 of NPC Circular 2023-06 (Security of 
Personal Data in the Government and the Private Sector) 
provides guidelines on the conduct of a PIA. Section 2 (A) 
of the Advisory further clarifies this requirement when PICs 
process personal data for products or services intended or 
likely to be accessed by children. As such, PICs may use any 
method, structure, or form, provided PICs comply with 
Section 5 of NPC Circular 2023-06 and take into 
consideration the factors listed under Section 2 (A) of the 
Advisory. 
 

11. Is the list of factors 
provided under Section 
2(A) exhaustive? 

No. The factors enumerated under Section 2(A) of the 
Advisory is not exhaustive. PICs may consider other factors 
when conducting their CPIAs. 
 

12. How often should a CPIA 
be conducted? 

PICs should regularly conduct CPIAs if their products or 
services are intended or likely to be accessed by children.   
 
A CPIA forms part of the PIA, which is a continuing 
obligation on the part of PICs. Section 4 of NPC Circular 
2023-06 (Security of Personal Data in the Government and 
the Private Sector) provides that it should be regularly 
reviewed and updated to account for changes in products, 
services, processes, or regulations.  
 
The degree of regularity, however, depends on the 
circumstances which PICs are in the best position to 
determine.  
 

13. Does the inclusion of 
parental involvement in 
Section 2 (A)(12) mean 
parental consent is 
mandatory? 

The Advisory focuses on child-oriented transparency. 
 
The factors enumerated under Section (A) only serve as a 
guide on what factors PICs may consider when conducting 
their CPIAs. This is to ensure that the CPIAs take into 
account the different risks that may arise with the 
processing of children’s personal data. 
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14. Will the NPC release a list 
of expected tools or 
mechanisms for age 
assurance? 

 

No. The NPC will not release a list of suggested age 
assurance mechanisms.  
 
PICs are in the best position to determine the need for age 
assurance mechanisms and the proper solutions to 
implement based on their purpose and risk-based 
assessment. 
 

15. Can PICs rely solely on 
users’ self-declaration for 
age verification? 

While not expressly prohibited, PICs should recognize that 
relying solely on users’ self-declaration may be inadequate 
for high-risk processing activities. 
 

 
Privacy Notice 

Question Answer 
16. Is there a prescribed form 

for the child-friendly 
privacy notice?  
 
Are there minimum   
standards that must be 
met? 

No. There is no prescribed form for the child-friendly 
privacy notice.  
 
Following the Principle of Transparency, PICs shall ensure 
that children are aware of the nature, purpose, and extent of 
the processing of personal data.    
 
Section 3 of the Advisory further clarifies this requirement 
where the PICs’ products or services are specifically 
intended for children or are likely to be accessed by 
children.   
 

17. Can PICs opt to have a 
singular Privacy Notice 
for both adults and 
children? 

No. A singular notice is not sufficient. The information 
presented in a standard version of the Privacy Notice may 
be too complicated for children. On the other hand, the 
information provided may not be detailed enough to give 
sufficient information to adults.  
 

18. Can PICs employ age-
tiered privacy notices? 

PICs are in the best position to determine the suitability of 
employing age-tiered privacy notices based on their risk-
based assessment of their processing activities 
 
Following its continuing obligation to conduct PIAs, PICs 
shall adopt a risk-based and child-oriented approach when 
informing children whose personal data they are 
processing, taking into account their age and the risks 
involved in the specific processing activity.  
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Data Breach Notification 
Question Answer 

19. Is the PIC required to 
notify both the parent or 
guardian and the child? 

 
 

Yes. By notifying both the parent or guardian and the child, 
the child is better equipped to take the necessary 
precautions or other measures to protect themselves against 
the possible effects of the breach. 
 
Section 20 (f) of the DPA requires PICs to notify their 
affected data subjects of breaches in cases that fall under 
mandatory breach notification. NPC Circular 16-03 
(Personal Data Breach Management) provides the 
procedure for breach notification.  
 
Section 4 of the Advisory further clarifies breach notification 
where the affected data subjects are children. It provides, 
“[i]n cases where the affected data subjects are children, 
PICs shall notify both the children and their parents or 
guardians.” 
 

20. Is there a prescribed form 
and language for data 
breach notifications? 

Yes. Section 18 of NPC Circular 16-03 (Personal Data Breach 
Management) provides guidelines on the notification of 
affected data subjects, including contents and form.  
 
Section 4 of the Advisory further clarifies that when 
notifying children, PICs must use the appropriate language 
that is readily understandable to the children. 
 

 
Accountability 

Question Answer 
21. Who is accountable? PICs are responsible for processing children’s personal data, 

including personal data that has been subcontracted or 
outsourced to their PIPs, in accordance with the Principle of 
Accountability.  
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